fbpx
photo5855134950074987149

Türkiye’nin yerli üretim askeri araçları #1

Yerli üretim hayati mesele taşıyor. Türkiye sivil teknoloji alanında geri kalsa da son zamanlarda askeri araç üretimleriyle dikkat çekiyor. ASELSAN, HAVELSAN ve BMC gibi öne çıkan firmalar tank, jet ve diğer araçlara büyük yatırımlar yapıyor. Özellikle İnsansız Hava Aracı (İHA) konusunda dünya standartlarını zorluyor.

Biz de Türkiye’nin ürettiği araçları tanıttığımız bir seriye başlamak istedik. Serinin ne kadar süreceği ve ne sıklıkla geleceği şimdilik belirsiz. Ayrıca şu an kategoriye veya firmaya göre değil tamamen rastgele araçlarla gideceğiz. Ancak ileride bu durum değişebilir.

Türkiye’nin yerli üretim askeri araçları


HÜRJET (TAI)

img 8251 2
TAI – Hürjet
📍TEKNOFEST 2019
📸 Emre Türkoğlu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (Turkish Aerospace Industries – TAI) tarafından geliştirilen bir jet eğitim ve hafif taarruz uçağı. Tek motorlu Hürjet, geniş gövde yapısı, üstün yük kapasitesi ve modern kokpitiyle dikkat çekiyor. Projenin asıl amacı Türk Hava Kuvvetleri’nin jet eğitiminde kullandığı 1961 üretimi T-38 ve akrotimde kullanılan F-5 uçaklarının yerini almak. Aynı zamanda silahlı ve silahsız olarak devriye uçuşlarında kullanılması öngörülüyor. TÜBİTAK üretimi olan Gökdoğan ve Bozdoğan roketleriyle havadan havaya saldırıda da rakiplerinin korkulu rüyası olmayı hedefliyor.

Başüstü HUD, gece görüş desteği, havada yakıt ikmali ve kaska monteli gösterge gibi özellikler barındıran Hürjet, F-35 kullanımı öncesi de eğitim uçağı olarak kullanılabiliyor. 13 metre uzunluk ve 9.8 metre kanat açıklığı olan bu uçak, 1.4 Mach hıza ve 35.000 fpm tırmanma oranına ulaşabiliyor. 2023’te ilk uçuşu yapılacak ve 2025‘te hizmete girecek.


Bayraktar Akıncı İnsansız Hava Aracı (BAYKAR)

BayraktarAkıncı Teknofest2019 1
BAYKAR – Bayraktar Akıncı
📍TEKNOFEST 2019
📸 CeeGee

İnsansız hava araçları günümüz için oldukça önemli. Özellikle casusluk ve görüntüleme alanında oldukça işe yarar durumdalar. Türkiye, dünya üzerinde İnsansız Hava Aracı üretimine en çok değer veren ülkelerden biri. Türkiye‘de de bu sektörün lideri: BAYKAR.

» İlgini çekebilir  TEKNOFEST 2020 sona erdi

Küçük kardeşi Bayraktar TB2‘nin aksine oldukça geniş olan Akıncı, taarruz alanında da kullanabilmesiyle hayati önem taşıyor. Elektronik destek podu, engel tespit radarı, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları ve sentetik açıklıklı radar gibi son teknolojilerle donatıldı. Motor, SATCOM ve bir çok kritik sistem yine yerli üretim/tasarım olacak. ASELSAN tarafından üretilen kızılötesi kamera sistemleri ROKETSAN ve TÜBİTAK tarafından üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi füzeleri destekleyecek.

24 saat havada kalmasının yanı sıra tam otomatik seyir ve yarı-otomatik uçuş modları barındaracak, 40.000 feet yükseklikten düşmanların gözünü korkutacak. Yer kontrol sisteminin de tam donanımlı ve NATO sistemine entegre olduğunu da belirtelim.


Altay (BMC)

BMC tarafından geliştirilen ana muharebe tankı 2008 yılında tasarım aşamasına başladı. Projede ASELSAN ve OTOKAR yer aldı. Birim maliyeti yaklaşık 5.5 milyon $ olan Altay‘dan şimdilik 5 prototip üretildi. 65 ton ağırlığındaki bu tank ana silah olarak MKEK üretimi 120 mm 55 kalibre yivsiz topun yanı sıra ASELSAN üretimi SARP kullanıyor. Zırhındaysa ROKETSAN üretimi bor karbür maddesi kullanılıyor.

altay technical tr
Teknik Özellikleri

Güney Koreli üreticiler tarafından da desteklenerek ilk aşamada 250 adet üretilerek Türk Silahlı Kuvvetleri‘ne teslim edilecek. T1 gibi çeşitli konfigürasyonlarla tanka stok halinden farklı ve üstün özellikler eklenecek. 2020 yılı içerisinde seri üretime geçmesi planlanıyor.


Milli Muharip Uçak (TAI)

mmu teknofestpikselog
TAI – Milli Muharip Uçağı
📍TEKNOFEST 2019
📸 Emre Türkoğlu

Milli Muharip Uçağı, TAI tarafından yakında Türk Hava Kuvvetleri‘nin envanterinden çıkarılacak F-16’ların yerini almak için tasarlandı. Beşinci nesil jet olan MMU taarruz ve avcı uçağı olmak üzere tasarlandı. Program için yaklaşık 25 milyar $ ayrıldı ve uçağın birimi 110 milyon $’a mâl oluyor.

» İlgini çekebilir  Cumhurbaşkanı Hisar A+’nın başarılı olduğunu açıkladı

Maksimum 55.000 feet uçuş irtifası, 1.8 Mach’a varan hız, 14 metre kanat açıklığı, düşük görünürlük, yüksek manevra kâbiliyeti ve sensör füzyonu gibi özellikleriyle ön plana çıkarken 2030‘da kullanıma girmesi bekleniyor. Kullanıma girmesiyle Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Rusya’dan sonra 5. nesil jet üretebilecek ülkelerden biri olacak. Kullanımı 2070 yılına kadar sürmesi öngörülen Milli Muharip Uçağı, TF-X kod adıyla çıkacak. Birleşik Krallık şirketleri BAE Systems ve Rolls-Royce şirketleri de teknolojik açıdan yardımcı olacak.


Yukarıdaki bilgilerin tamamı olan TAI, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, BAYKAR, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin resmi sitelerinden alınan bilgilere ek olarak Anadolu Ajansı’nda yer alan haberler ile donatılmıştır. Bilgilerin doğruluğu garanti edilemez, değişiklik gösterebilir ve yanlışlık olabilir.