fbpx
561D474D 71D1 41A8 91C1 CA8AF62EDACE

Apple HomeKit neden Google Home’nin gerisinde kaldı?

2014 WWDC’de (Worldwide Developer Conference) Apple, HomeKit’i tanıtmıştı. Büyük şirketler arasında akıllı ev altyapısını sağlayan ilk teknoloji deviydi. İki yıl boyunca neredeyse hiç bir cihaz HomeKit destekli çıkmayarak herkesi büyük hayal kırıklığına uğrattı.

patrick campanale Apoe84m CHQ unsplash
Apple HomeKit neden Google Home’nin gerisinde kaldı?

O dönemler Google Home ve Amazon Alexa da tanıtıldı. Çıktığı gibi hemen hemen her akıllı cihaz Google Home’yi desteklemeye başladı. Günümüzde hala ucuz veya pahalı olmaksızın her cihazınızı Google Home’ye bağlayabiliyosunuz. Peki rakipleri bu kadar geniş bir ürün yelpazesine destek verirken Apple neden bu kadar geri kaldı?

Fiziksel çip

HomeKit duyurulduğunda kullanıcılar kadar üreticiler de heyecanlanmıştı. Cihazınızda HomeKit desteği için Apple’dan sertifika almanız gerekiyor, tıpkı rakiplerinde olduğu gibi. Fakat büyük bir sıkıntı vardı.

Apple, cihazlara özel olarak tasarlanmış bir fiziksel güvenlik işlemcisi koymayı zorunlu tutuyordu. Geliştiriciler için bu ek maliyet, ürün tasarımında değişiklik ve bir çok soruna yol açıyordu. Premium markalar hariç bir çok üretici bu sebeple Apple ile çalışmamayı tercih etti.

Artık çip zorunlu değil ama başka problem var

Apple, 2017’de iOS 11’in yayınlamasıyla bu ısrarından vazgeçti. Artık donanımsal bir çip yerine gerekli yazılım desteğiyle üreticilere HomeKit sertifikası vermeye başladı.

Herkes artık HomeKit için bir çok cihaz göreceğimizi beklerken, pek istenen olmadı. Eskisine nazaran çok daha fazla cihaza destek veriliyordu ama bu sertifikasyon aşamasının da bir sorunu vardı. Google’a göre çok daha katı şartlar yüzünden gereken ilgiyi görmedi ve ayrıca çip zorunluluğu kaldırılsa da cihazdaki işlemcinin aynı görevi üstlenmesi gerekliydi.

Homebridge adı verilen proje sayesinde HomeKit desteği olmayan cihazlarınıza HomeKit desteği kazandırabilirsiniz. Raspberry Pi veya herhangi bir bilgisayara kuracağınız bu program sayesinde eğer destekli eklenti varsa istediğiniz cihazınızı iOS, iPadOS, macOS veya watchOS’unuzdan kontrol etmek mümkün olacak. Detaylı kurulum rehberi sitelerinde mevcut.

» İlgini çekebilir  iPhone 14’te şarj girişi olmayabilir
sebastian scholz nuki Fh3Dtg6QX4Q unsplash
Apple HomeKit neden Google Home’nin gerisinde kaldı?

HomeKit’in diğerlerinden en büyük farkı güvenliğe verdiği önem. Google Home buluttan buluta çalışırken, HomeKit yerel çalışıyor. Cihazınızla yaptığınız iletişimin büyük bir kısmı çevrimdışı olarak iPhone, iPad veya Apple Watch’unuzda yapılıyor, başka sunucularla minimum bağlantı kuruyor.

Evinizde değilken lambanızı açmak istiyorsanız Hub’a ihtiyacınız var. Uzaktayken iPhone’nuzdan ışığınızı kapatma tuşuna bastığınız an tüm iletişim evinizde bulunan HomePod, iPad veya Apple TV’nizden gerçekleştiriliyor. Böylelikle güvenlik en üst seviyede tutuluyor. Yeni güncellemelerle birlikte Amazon ve Google da artık işleri yerel yani cihaz üzerinden yapmaya çalışıyor.

2019’un sonu itibariyle Apple HomeKit için açık kaynak kodunu da yayınladı ve daha sonrasında çok daha büyük bir haber geldi. Amazon, Apple ve Google, Zigbee Alliance’ye katıldı. IKEA, Legrand, NXP Semiconductors, Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Signify (eskiden Philips Lighting), Silicon Labs, Somfy, and Wulian gibi akıllı ev aletleri üreten bir çok şirketi barındıran bu kuruluş Connected Home over IP projesini başlattı. Bu projenin amacı sektörde IP bazlı bir standart oluşturmak. Bu sayede cihazlar daha çok gizliliğe önem verecek ve daha fazla cihazla uyumlu hale gelecek. Bu projenin ilk meyvesini 2021’de göreceğimiz tahmin ediliyor. Yani kısacası çok yakında artık sektör tek standarta kavuşup bu saçma kavga ve kurallardan kurtularak daha ucuz ve güvenli cihazlar kullanabileceğiz.