fbpx
1645599574 G k eda 1 .png scaled

Zorlu Enerji’ye AB’den hibe

Inovasyon ve Ar-Ge ekseninde büyüme stratejisini geliştirmeye devam eden Zorlu Enerji, Avrupa Birliği tarafından araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak amacıyla oluşturulan UFUK 2020 (Horizon 2020) hibe programının devamı olan UFUK Avrupa (Horizon Europe) programı kapsamında başvurduğu JIDEP (Joint Industrial Data Exchange Pipeline – Ortak Endüstriyel Veri Değişim Platformu) projesi için yüzde 100 hibe desteği almaya hak kazandı. Otomotiv ve denizcilik sektörü başta olmak üzere pek çok farklı sektörde kullanılan kompozit malzemelerin geri dönüşüme kazandırılması amaçlanan projeyle, döngüsel ekonomiye ve atık yönetimine doğrudan katkı sağlanacak. 

Dünyadaki döngüsel ekonomiye büyük katkılar sunulacak

JIDEP’ın dünyanın yönünü döngüsel ekonomi modeline çevirdiği bir dönemde daha sürdürülebilir malzeme, ürün, hizmet ve çözüm sunması yanıyla önemli bir platform olacağını belirten Zorlu Enerji ARGE Müdürü Ural Halaçoğlu, şunları söyledi: “JIDEP, toplamda 7 ülkeden 13 partnerle yürütülecek olan temelde bir araştırma geliştirme projesidir. Bu anlamda ortaya koyacağımız ürünler de laboratuvar ortamında test edilecek. Projemiz temelde üstün nitelikli bir mühendislik malzemesi olan kompozit materyalden geri dönüşüm ile elde edilebilecek ve tekrar kullanılabilecek hammaddelerin verisinin tutulduğu bir platform olacak. Örnek vermek gerekirse rüzgâr türbinlerinde kanat malzemesi olarak kullanılan kompozit malzeme geri dönüştürüldükten sonra eğer uygun bileşime sahipse denizcilik, otomotiv, bilişim gibi farklı sektörlerde de üretim amaçlı olarak kullanılıyor. Bu proje ile birlikte ortaya çıkarılacak olan platform sayesinde farklı sektörlerden pek çok oyuncu bir platformda buluşarak ihtiyaçlarını aktarabilecek ve dönüştürülmüş bu hammaddeyi kullanmak isteyen üreticiler veri platformuna erişerek, ihtiyaç duyduğu hammaddeyi platformdan sağlayabilecek. Bu platformda yapacağımız çalışmalar aracılığıyla hem sektörlere hem de döngüsel ekonomiye büyük katkılar sunacağız.”

Türbin kanatlarının yeniden kullanıma açılması ile ekonomiye büyük katkı 

Türkiye’nin 20 yılı aşkın bir süredir rüzgâr enerjisi santrali inşa ettiğini ve bugün gelinen noktada tamamlamış veya tamamlanacak olan çok fazla türbin kanadı olduğunu aktaran Halaçoğlu, WindEurope’un Mayıs 2020 tarihli “Acceleration Wind Turbine Blade Circularity” raporunda 2023 yılına kadar Türkiye’de 14.000 türbin kanadının (40.000-60.000 ton) kullanımdan çıkacağını öngörüldüğünü belirterek şöyle devam etti: “Ülkemizde bulunan 355 adet rüzgâr santralinin günümüzde geldiği kurulu güç 10.6 GW seviyesindedir. İlerleyen yıllarda bu santrallerde kullanım ömrünü tamamlayacak olan kanatların toprağın altına gömülmesi veya yakılmasına alternatif olarak geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanıma açılması sektöre hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacak. Zorlu Enerji olarak biz de işletmekte olduğumuz Gökçedağ Rüzgâr Enerjisi Santralimizde ömrünü tamamlamış rüzgâr türbin kanatlarının geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılmasına ilişkin platforma aktaracağımız bilgi ile döngüsel ekonomiye, atık yönetimine doğrudan katkı sağlamayı hedefliyoruz”diye konuştu.

Zorlu Enerji Hakkında

Zorlu Enerji, elektrik ve buhar üretimi ile satışı, elektrik ve doğal gaz tedariki ve ticareti, elektrik ve doğal gaz dağıtımı, güneş paneli montajı, ticareti ve satışı, santrallerin tasarımı ve anahtar teslimi inşası, elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumu ve satışı ile elektrikli otomobil paylaşımı faaliyetlerini sürdüren entegre bir şirkettir. Zorlu Enerji’nin Türkiye’deki üretim portföyü, 7 hidroelektrik, 1 rüzgâr, 4 jeotermal tesisten, yurt dışındaki portföyü ise Pakistan’daki 1 rüzgâr santrali ve İsrail’deki 3 doğal gaz santralinden oluşmaktadır. Zorlu Enerji’nin elektrik üretiminin %100’ü, Türkiye’deki santrallerinin toplam kurulu gücünün ise %87’si yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmektedir. 2018 yılı itibarıyla yeni nesil teknoloji faaliyetlerini ZES markası altında toplayan Zorlu Enerji, ZES ile Türkiye’de elektrikli araç sahiplerinin sürüş deneyimini kolaylaştırmayı ve 81 ilin tamamında konuşlandırılan hızlı EV şarj istasyonlarıyla elektrikli araç hareketini hızlandırmayı hedeflemektedir. ZES, 2021 yılı itibarıyla Avrupa’da 7 ülkede ve İsrail’de şirketler kurmuştur. Kamuya açık alanlarda sunduğu hızlı şarj hizmetinin yanında, kullanıcı talepleri doğrultusunda ev ve iş yerlerine de şarj istasyonları kuran ZES, kısa surede şarj istasyonu ağını genişletmeyi, elektrikli araçları tüm ülkede erişilebilir ve kullanılabilir kılmayı planlamaktadır. Zorlu Enerji, 2017 yılı itibarıyla Doğu Avrupa, Avrasya ve Doğu Akdeniz’deki 26 ülkede First Solar PV ince film güneş panellerinin tek yetkili distribütörü ve iş ortağı olmuştur. Zorlu Enerji, 2019 yılında SolarEdge, 2021 yılında ise Jinko Solar ve Enphase firmalarının Türkiye distribütörü olmuştur. Şirket aynı zamanda yurt içinde ve yurt dışında güneş enerjisinden elektrik üretme, solar fotovoltaik (PV) panelleri satma, satın alma, ihraç etme, çatı panellerinin yerleştirilme, kurulum, bakım ve bunların danışmanlık faaliyetlerini yürütmektedir. Ayrıca şirket, güneş enerjisi modülleri için ZES markası altında yerel orijinal malzeme üreticilerinden dış kaynak kullanımına başlamıştır. Bu faaliyet şu anda Türkiye pazarına yönelik olup, yakında yurt dışı pazarların hizmetine de sunulacaktır. 2017 yılı şubat ayı itibarıyla, Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’a hizmet sunan Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş (OEDAŞ) ile yasal düzenlemeler çerçevesinde aynı bölgedeki kullanıcılara atanan elektrik tedarikçisi Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş (OEPSAŞ) şirketlerinin %100 hissesi Zorlu Enerji tarafından devralınmıştır.