fbpx
1696337721 IZGNANIE

MUBI ekim seçkisinde neler var?

Ira Sachs’ın Franz Rogowski, Adèle Exarchopoulos ve Ben Whishaw’u bir araya getirdiği cesur öyküsü PASAJLAR, Korhan Yurtsever’in yıllarca yasaklı kalan 1979 yapımı filmi KARA KAFA, Yüksel Aksu’nun saklı bir hazine değerindeki belgeseli ANADOLU’NUN SON GÖÇERLERİ: SARIKEÇİLİLER ve Cüneyt Arkın ile Çetin İnanç işbirliğiyle ortaya çıkan kült filmlerden oluşan özel bir seçki ekim ayında MUBI’de.

PASAJLAR / PASSAGES

(Ira Sachs, 2023)

İlişkilerin ve arzunun karmaşık doğasını anlatan, günümüz Avrupa sinemasının üç büyük yıldızı Franz Rogowski, Adèle Exarchopoulos ve Ben Whishaw’un başrolleri paylaştığı bir aşk üçgeni öyküsü. Amerikan bağımsız sinemasının en saygın isimlerinden Ira Sachs imzalı bu cesur film, etrafındaki herkesi toksik bir kuyunun içine çeken bir yönetmenin etrafında gelişiyor.

KARA KAFA

(Korhan Yurtsever, 1979)

Korhan Yurtsever’in yıllarca yasaklı kalan filmi KARA KAFA, Cafer adlı bir işçinin, eşi ve çocuklarıyla Almanya’da ayakta kalma mücadelesini ve sınıfsal bilinçlenmeye paralel olarak yaşadığı çatışmaları anlatıyor. 1980’de Türkiye’deki sansür kurulunun “dost ülke Almanya’nın onuruyla oynandığı” gerekçesiyle yasakladığı KARA KAFA, orijinal negatiften restore edilmiş kopyasıyla 2023’te Berlin Film Festivali’nde gösterilmişti. Film MUBI aracılığıyla ilk kez geniş kitlelere ulaşacak. 

ANADOLU’NUN SON GÖÇERLERİ: SARIKEÇİLİLER
 (Yüksel Aksu, 2010)

Ege insanına dair keskin gözlemler yapan komedileriyle tanınan Yüksel Aksu, daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan bu belgeselinde konar-göçer yaşam biçiminin Anadolu’daki son temsilcilerinden Sarıkeçilileri anlatıyor. Belgesel, Sarıkeçililerin geleneklerini, mevsimlerle değişen yaşamlarını, göç yollarını ve ritüellerini izleyiciye aktarıyor. Zorlu bir yaşam mücadelesini belgeleyen film, aynı zamanda zengin bir folklor ve etnografyayı da gözler önüne seriyor.

R.M.N.

(Cristian Mungiu, 2022)

Altın Palmiye kazanan ilk Rumen yönetmen Cristian Mungiu’nun imzasını taşıyan film, Transilvanya’daki bir dağ kasabasında ırkçılık meselesini irdeliyor. Bir fırının odağında gelişen hikaye, suçu hep yabancılarda arayan kitleler ve toplumsal şiddet gibi güncel sorunlara değiniyor. Cannes’da Altın Palmiye için yarışan R.M.N., 14 Ekim’den itibaren sadece MUBI’de izleyicilerle buluşacak.

KESTİK! / COUPEZ!

(Michel Hazanavicius, 2022)

2011 yapımı Artist ile Oscar kazanan Michel Hazanavicius, korku filmlerine saygı duruşunda bulunduğu bu yeni filmiyle 2022 Cannes Film Festivali’nin açılışını yaptı. MUBI’de ekim ayı boyunca sürecek korku sineması seçkisi kapsamında gösterilecek film, zombi filmlerine göndermelerle dolu, temposu hiç düşmeyen bir komedi. KESTİK!, 20 Ekim’den itibaren itibaren sadece MUBI’de izleyicilerle buluşacak.

DÜNYAYI KURTARAN ADAM

(Çetin İnanç, 1982)

Artık tüm dünyada kült statüsüne erişen DÜNYAYI KURTARAN ADAM, Cüneyt Arkın ve Çetin İnanç’ın 80’lerde imza attığı filmlerden oluşan özel bir seçkinin parçası olarak MUBI seyircisinin karşısına çıkıyor. Cüneyt Arkın’ın başrolde olduğu, Çetin İnanç’ın yönetmen koltuğunda oturduğu bu yapımlar, dönemin gözde “B tipi” filmlerinden esinlenerek, westernden bilimkurguya, karate filmlerinden fanteziye pek çok farklı türü harmanlıyor.

SÜRGÜN / IZGNANIE

(Andrey Zvyagintsev, 2007)

Rus sinemasının son dönemdeki en büyük yeteneklerinden, tarzıyla Tarkovski’ye benzetilen Andrey Zvyagintsev’in ikinci filmi, William Saroyan’ın “Gülme Meselesi” hikayesinden uyarlandı. Film, pastoral tabloları andıran kareler eşliğinde, bir ailenin sakladığı sırlar ve yaşadığı trajediler üzerinden Rusya’nın etkileyici bir portresini çiziyor.

BEN TEK SİZ HEPİNİZ
 (Nükhet Taneri – Sami Barış Kefeli, 2022)

Hakan Bıçakcı’nın “Karanlık” adlı hikayesinden uyarlanan kısa film, 59. Antalya Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülünün sahibi oldu. Film, tüm İstanbul’da yaşanan elektrik kesintisi esnasında elektrikleri kesilmeyen Deniz’in giderek yalnızlaşmasını ve tekinsiz duygularla yüzleşmesini anlatıyor.